sze
24

Legyen akár aknés bőr, baleset, égés vagy eltávolított anyajegy nyoma, mindenkit zavarnak a megmaradt hegek. Attól függően, hogy milyen mértékben termelt hegszövetet a szervezet, ezeket a nyomokat atrófiásnak vagy hipertrófiásnak nevezzük.

Atrófiás heg abban az esetben alakul, ha nem keletkezik elegendő kötőszövet, így sérülés után összezsugorodik, összehúzódik a bőr. Ennek jellegzetes tünete az ún. tölcsérheg, mely jellemzően aknés arcbőrön figyelhető meg

A szervezet túlzott hegszövet termelését hívjuk hipertrófiának, melynek jóindulatú túlburjánzását nevezzük keloidnak. Ezt általában genetikai hajlam okozza. 

Kezelésükre számtalan lehetőség közül választhatunk.
Drasztikus megoldásként léteznek orvos által végzett kezelések mint a hegbe adott szteroid injekció, a lézeres vagy sebészeti eltávolítás.
Ennél jóval kíméletesebb és egyszerűbb módszer az otthon használható gélek sokasága. 

Léteznek szilikon tartalmúak pl. a dermatix vagy a zeraderm gél (ezek elsősorban hipertrófiás és keloidos hegekre ajánlottak) és nem szilikon tartalmúak pl. contractubex (hipertrófiás és atrófiás hegre egyaránt ajánlott). Akármelyiket is válasszuk az orvosi vagy a mellékelt betegtájékoztatón szereplő utasításokat szigorúan tartsuk be!

A géleket legtöbbször már a seb keletkezése után pár nappal el lehet kezdeni használni. Általános tény, hogy minél frissebb a heg, annál könnyebb látványos javulást elérni, ezért idejében kezdjünk hozzá a kezeléshez. Természetesen régebbi hegeknél is meg lehet próbálni alkalmazni, de ott sok időre és türelemre van szükség a javulás eléréséig. A bőr reakciója egyénenként változó lehet, ezért minden esetben tegyünk próbát, ne hagyjuk lebeszélni magunkat a barátnő vagy szomszéd rossz tapasztalata miatt!

A hegek halványításában a kozmetikus különböző hámlasztásos módszerekkel (pl. mikrodermabrázió, enzimes, kémiai) illetve a bőr táplálásával, puhításával, a hatóanyag mélyebbre juttatásával tud segíteni.
Ellenben ha a fent említett hegkezelő géleket használjuk, akkor a kozmetikába csak olyan szolgáltatásokat vegyünk igénybe, amely nem teszi ki fizikai terhelésnek a bőrt (pl. nem ajánlott ilyenkor a mikrodermabrázió használata!).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmetikus-szakoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr902319320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lukrécia80 · http://kozmetikusszalon.hu 2012.05.09. 21:05:54

Sajnos olyan bőröm amin lényegében minde esemény meglátszik, és évekig el sem tűnik róla, régebben az orvosom azt mondta, h ezt okozhatja vitamin hiány vagy valamilyen nyomelemből hiány lehet a szervezetemben.. Tudtok valamit javasolni ezzel kapcsolatban, van valakinek hasonló tapasztalata?
süti beállítások módosítása