jan
16

Mikor a pattanások tömegével jelentkeznek, a gyulladások összeolvadnak, gennyes duzzanatok, esetleg összefüggő lilás csomók jönnek létre, sokan csak akkor fordulnak szakemberhez. A gondos kozmetikus első lépésként ilyenkor a pácienst bőrgyógyászhoz küldi, aki a kevésbé súlyos stádiumot hámlasztó, gyulladáscsökkentő krémekkel, antibiotikum tartalmú ecsetelőkkel orvosolja. A súlyosabb állapotú aknék ellen már orálisan szedhető antibiotikum a recept, ám van, mikor csak a "rettegett" Roaccutan hoz enyhülést a gyullladt bőr számára.

A Roaccutan nem hormon, nem antibiotikum, hanem egy A-vitamin származék (izotretinoin) és károsító hatásai miatt általában csak 12 éves kor felett alkalmazzák.
Minden esetben érdemes ajánlás útján bőrgyógyászt választani, legjobb olyat, aki jártas a Roaccutan kezelés alkalmazásában, hiszen a gyógyszer mellékhatásai kiszűrése érdekében rendszeres orvosi kontroll szükséges a kúra alatt (labor ellenőrzések havi rendszerességel). A lelkiismeretes szakember csak a várható előnyök és biztos mellékhatások mérlegelése után fog döntést hozni a kezelés elkezdéséről. Az aknék kialakulásában nagy jelentősége van a hormonoknak, így általában tinikorban a legjellemzőbb előfordulésuk. Ebben az időszakban önmaguk keresése, a társaságba való beilleszkedés nagyon fontos szerepet játszik. Az akne (és a visszamaradt heg) nem csak fizikálisan rontja az életminőséget, hanem pszichés és szociális problémákat is okozhatnak - elszigeteltséget, helytelen önértékelést. Ellentétben a gyógyszer mellékhatásaként feltűntetett depresszióra való hajlammal,
úgy tapasztaltam, hogy a  kúra segít ezen problémák orvoslásában: a bőr gyógyulásával párhuzamosan javul az önértékelés, nyitottabbá, pozitívabbá, magabiztosabbá válnak a gyógyszert szedők.

Az adagolás szigorú orvosi előírás szerint, a páciens súlya alapján van kiszámolva milligrammra pontosan, melyet általában 16-24 hétre osztanak le. Aki jól tolerálja a gyógyszert, az nagyobb napi adaggal, hamarabb fejezi be a kúrát. Az előírt mennyiséget akkor is végig kell szedni, ha a bőr időközben rendbe jön, hiszen tartós javulás csak így érhető el.
A hatásmechanizmus lényege, hogy csökken a faggyúmirigyek nagysága (durván fogalmazva elsorvasztja azokat), ezáltan csökken a 'termelésük'. Ezzel együtt a gyógyszer hámlasztó hatása segíti a faggyú kiülését a bőrből és csökkenti a gyulladásokat is.
Az orális gyógyszer egyik hátránya, hogy nem lehet lokalizáltan alkalmazni, ezáltan nem csak a kritikus helyeken csökken a faggyúmirigyek termelése, hanem az egész testen is. Mellékhatásként kiszárad a bőr, az ajkak (folyamatos testápoló és szájzsír használat), az orrnyálkahártya (vérezhet), a szem (kontaktlencse viselési nehézség). Emellett mivel a bőr érzékenyebbé válik, a fényvédelem csökken, folyamatos fényvédő használat előírt. Tilos napozni vagy szoláriumba menni és bizonyos kozmetikai kezeléseket is kerülni kell, mint pl. gyantázás, bőrhámlasztás, bőrcsiszolás, lézer vagy villanófényes szőrtelenítés, mivel bőrirritációt válthat ki vagy hegesen gyógyulhat a bőr. (ezen okból kerülendő az otthoni 'nyomkodás' is!)
Ezek mellett kialakulhatnak még izületi fájdalmak, vese vagy máj működési zavar, bár az eltért értékek a kúra befejezése után normalizálódnak.
Magzatkárosító mellékhatása miatt a nőknek fogamzásgátló tabletta vagy más (de inkább kettő) hatásos fogamzásgátló módszer alkalmazása kötelező már a kúra megkezdése előtt 1 hónappal és utána is 1 hónapig. Ugyanezen okokból terhes és szoptató nőknek tilos szednie a gyógyszert.
A magzatkárosító hatás miatt az azt szedő páciens a kúra ideje alatt és utána 1 hónapig nem adhat vért, nehogy az állapotos nő szervezetébe kerüljön.

A férfi ivarsejtet nem károsítja, ezért ha Roaccutant szedő férfi páciensnek fogan gyermeke, nem éri károsodás.

Fontos, hogy a páciens tartsa be pontosan az orvosi utasításokat, a szedésre vonatkozó előírásokat és kerülje a mellékhatásokat kiváltó tényezőket. Ha mindezt megteszi, a kellemetlenségek utólag eltörpülnek majd a gyógyszer által kiváltott javulás mellett.
A kúra kezelése alatt a kozmetikus ajánl ápolószereket, fényvédőket, hidratáló, nyugtató kezeléseket, a kúra befejeztével pedig az esetleges megmaradt hegek eltávolítását és a bőr gyors regenerálódását segítheti.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmetikus-szakoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr951678148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy.47 2010.06.01. 12:58:58

Tisztelt Szerkesztő!
A párom Roaccutan tablettát szed.Szeretnénk gyermeket és azt olvastam,hogy ha az apuka szedi a gyógyszert nincs mellékhatása a születendő gyermekre.A nőgyógyászom azomban azt mondta ahhoz,hogy gyermeket vállalhassak a páromnak előtte 3 hónappal abba kell hagyni a szedését.Kérem van-e erre vonatkozóan kutatáson alapuló megfigyelés?
Válaszát előre is köszönöm.
süti beállítások módosítása