már
27

Kozmetikai kezelések alkalmával gyakran találkozhatunk ultrahanggal, de sokan nem is tudjuk pontosan, hogy is működik ez a széles körben alkalmazható technika.

Az ultrahang (továbbiakban UH) a hallható hangok felső határa fölött lévő rezgések gyűjtőneve. A kozmetikában ezeket a hangokat úgy hozzák létre, hogy a kezelőfejben lévő kvarckristály az áram hatására rezegni kezd. Ez a rezgés csak akkor jut a bőrbe, ha van a bőr és a kezelőfej között egy közeg, mely vezeti a hangot, ez lehet zselé, olaj, emulzió, szérum, stb.. Ezen anyagoknak a kozmetikai használatban nem csak a hang terjedésének segítése a feladata, hanem egyben hatóanyagbevitelre is használhatók.

Az ultrahang több milliméter (akár centiméter) mélyre hatol a bőrben és hármas hatást fejt ki:
1.Hőhatás
2.Mechanikai hatás
3.Kémiai hatás

Ez a három hatás összefüggésben áll egymással: az UH első körben szétrezegteti a felszíni szaruréteget, így „tolva” mélyebbre a bőrön lévő hatóanyagot (hatóanyag bevitel gyorsítása). A hang rezgése által rezegni kezdenek a sejtek is. E rezgés következtében gyorsul az anyagcsere, mely miatt nő a zsír- és méreganyag kiválasztás. A rezgés hatására nő a szövet hőmérséklete, ami által nem csak az egyes sejtek anyagcseréje gyorsul, hanem tágulnak az erek, gyorsul a test vér- és nyirokkeringése, ezáltal mindenhova gyorsabban jut el a tápanyagban és oxigénban dús vér, fokozódik a kollagén termelés, javul a sejtmembrán áteresztőképessége.
Az ultrahang teljesítményétől függően a rezgés több centiméter mélyre tud a bőrben lejutni, a kötőszövetben fokozva a vér- és nyirokkeringést, ezáltal az anyagcsere folyamatokat. Emiatt sikeresen alkalmazható különféle alakformáló (zsírbontó-, cellulit-, stria-) kezelésekhez is.
A régen hatóanyag-bevitelre használt iontoforézissel ellentétben, mely csak ionokat, illetve vízben oldódó vitaminokat, hatóanyagokat volt képes bejuttatni a bőrbe, az UH zsírok, zsírban oldódó vitaminok, nagyobb molekulájú hatóanyagokat egyaránt képes a bőrbe juttatni.
Anyagcsere gyorsító hatásának köszönhetően segíti a gyulladt bőrök nyugtatását, az aknés bőr kezelését.

Tilos használni:

  • a szív, halánték, mellek felett 
  • pacemaker esetén 
  • a szemek közvetlen környékén 
  • visszértágulatok felett
  • gyulladt állapotokban
  • daganatos megbetegedések esetén 
  • friss sebek, sérülések esetén 
  • csontos területeken 
  • idegrendszeri rendellenesség esetén 
  • terhesség esetén 
  • keringési rendellenesség esetén
     

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmetikus-szakoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr751871947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lukrécia80 · http://kozmetikusszalon.hu 2012.05.09. 21:09:30

Ilyen gépet lehet "házi" használatra is vásárolni? Vagy csak kozmetikákban végeznek ilyen kezeléseket?
süti beállítások módosítása