ápr
15

A bőrön megjelenő kis piros puklik sokszor nem is "hagyományos" pattanások - a bőr túlzott faggyútartalma miatti gyulladás -, hanem irritáció vagy bakteriális fertőzés miatt kialakult szőrtüszőgyulladás. Kinézetre nagyjából hasonlít a kettő: piros, gyulladt göbök, a bőr érzékeny - esetleg fájdalmas - lehet érintésre. A szőrtüszőgyulladás ellenben méretben inkább apró, mennyiségre egyszerre több tíz, száz pont is lehet és csak tipikusan a szőrrel borított felületeken jelentkezik. Kiváltó oka lehet az irritáció (pl. kidörzsölés), vagy bakteriális felülfertőzés (pl gyantázás, borotválás), ezért tartósan megszűntetni sokszor csak a kiváltó ok elhagyásával lehet (pl. pár napig nem szabad borotválkozni).

Legjellemzőbb megjelenési formája a felületen tömegével jelentkező, apró érzékeny vagy fájdalmatlan gennyhólyagocskák. Ez hegesedés nélkül, pár nap alatt gyógyul. Ritkán a gyulladás mélyebb bőrréteget is érinthet, ilyenkor nagyobb és fájdalmasabb a dudor, idővel elgennyesedik, szakszerűtlen nyomkodással vagy elhanyagolt kezelésével kelés, furunkulus alakulhat ki belőle mely akár sebészi beavatkozást igényelhet és hegesedéssel gyógyulhat. Ezért fontos pl. borotválkozásnál a megfelelő higiénés szabályok betartása és az esetlegesen kialakult szőrtüszőgyulladások szakszerű kezelése.

Ha orvoshoz fordulunk, attól függően bakteriális vagy gombás fertőzésről van szó, felírhat külsőleg alkalmazható vagy orális antibiotikumokat, gombaellenes szereket, esetleg szteroidokat.


Ha házi megoldást próbálnánk elsőként, alkalmazhatunk teafaolajat, mely hatékony vírus-, gomba- és baktériumölő, fájdalom- és viszketéscsillapító. Napi két-három alkalommal 1,5-2 dl vízben cseppentsünk 10-15 csepp olajat, mellyel töröljük át a gyulladt területeket. Ha pl. gyantázás vagy borotválás utáni szőrtüszőgyulladást kezelünk, 1-2 csepp teafaolajat elkeverhetünk pár milliliter szezám-, jojoba- vagy olivaolajban és azzal mint testápolóval kenhetjük érzékeny bőrünket.
Alkalmazhatunk grépfruitmag kivonatot, melyet már nem keserű formában is kaphatunk a fitotékákban. Baktériumölő tulajdonságának köszönhetően ugyancsak alkalmazhatjuk higított formában külsőleg mint a teafaolajat, de belsőleg szedve is erősíti a szervezetet. 
Szedhetünk nagyobb adag C-vitamint is (esetleg cinkkel kombinálva), mely az immunrendszert támogatva csökkenti a gyulladásos folyamatokat.
Ha inkább a füveket, virágokat részesítjük előnyben, segítségünkre lehet a körömvirág (kalendula), mely főzetét vizes borogatásként alkalmazhatjuk. A készen kapható körömvirág krém nem csak a gyulladást csökkenti, de a bőrfelület gyors regenerálódását is segíti.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmetikus-szakoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr21924596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maxepil · www.maxepil.com 2013.07.24. 14:11:57

A Maxepil szőrtelenítés utáni krém nem csak megszünteti a gyantázás/epilálás utáni bőrirritációt, de gátolja a szőrtüszők funkcióját is. A kezelések megismétlésével a szőrnövekedés teljesen leállítható.
süti beállítások módosítása