már
7

A végleges szőrtelenítés sokaknak a megváltást jelenti, a havi rendszerességű fájdalmakkal teli gyantázástól vagy épp a mindennapos otthoni borotválásból.
De mennyire biztonságosak ezek az eljárások? És miért kell több alkalom, ha 'végleges' a szőrtelenítés?

A lézer és a villanófényes eljárás lényege megegyezik. A nagy energiájú fény a szőrszálat érintve hővé alakul és azon végighaladva ez a „forróság” kicsapja a szőrtüsző alján lévő fehérjéket, így roncsolva azt.
Mindenki hallott már arról, hogy a fekete kocsi a napon jobban felmelegszik mint a fehér, mert a világos szín visszaveri a fénysugarakat, a sötét szín viszont elnyeli. A bőrön a világos szín maga a bőr, a sötét szín a szőrszálak. Tehát a szőrszálak melanin (festék) tartalma az, ami a fénysugarat elnyelve felforrósodik, ezért szükséges a bőr és a szőrszálak színe közti nagy kontraszt. Ezek az eljárások a sötét szőrű, világos bőrű pácienseknél a leghatékonyabbak.

A szőrszál a szőrtüszőben ül, melynek alján található a kötőszöveti eredetű szőrszemölcs, aminek mátrix sejtei szaporodásával képződik a szőrszál. Ergo magát a szőrszálat hiába bántjuk, a cél ennek a kötőszöveti résznek a roncsolása, hogy így ne tudjon újabb és újabb szőrszálakat termelni. Ezt csak akkor tudjuk elérni, ha a szőrszál ami a 'végzetes' hőt vezeti, közvetlenül kapcsolódik a szőrszemölcshöz. És itt jön a lényeg: a szőrszál növekedésének 3 szakasza van: növekedési (anagen), átmeneti (catagen) és nyugalmi (telogen) fázis. A három közül egyedül a növekedési fázisban kapcsolódik szorosan a szőrszál és a szőrtüsző alján lévő kötőszöveti részhez, így egyedül ebben a fázisban lévő szálaknál lehet hatékony az eljárás. Tehát számoljunk: eleve a szőrszálaknak egy időben mondjuk egyharmada van anagén szakaszban, ebből sem garantált, hogy mindegyik szálnál véglegesen roncsolódik a szőrszemölcs, ergo egy alkalommal szőreinknek csak bizonyos százalékán tudunk sérülést okozni.
Ez az oka annak, hogy több alkalomra van szükség még ezeknél az eljárásoknál is.

A viszonylag elavult tűs epilálás működésének elve nagyjából megegyezik az előbb ismertetettekkel, annyi különbséggel, hogy itt egy elektródára illesztett tűt vezetünk a szőrtüszőbe, melybe áramot engedve követlenül a szőrszállal érintkezve az felforrósodik és kicsapja a fehérjéket körülötte.

Egyik eljárás sem kifejezetten fájdalommentes, de aki már hozzászokott a havi gyantázásokhoz, az inkább csak kellemetlennek tartja ezt az apró csípésnek, égésnek tűnő villámgyors fájdalmat.


Akkor most jöjjön a szubjektív véleményem:
tapasztalatok alapján szőrminőség függő ki mennyire reagál jól ezekre a kezelésekre. Van akinél teljesen eltűnt, van akinél semmi látszatja, de általában kopik a szőr sűrűsége és a minősége is változik, puhább, finomabb lesz a visszanőtt szőr. Legjobb hatásfokkal a lábon alkalmazható, legkevésbé a bajusz reagál a kezelésekre. Mivel nagy immunreakciót vált ki ez a magas sugárzás, kizárólag egészséges pácienseken alkalmazhatók ezen eljárások. Fontos betartani a kezelések közti UV védő krémek használatát és kerülni kell a napot, szoláriumot.
Beszéltem bőrgyógyászokkal, akik szerint egy erős szervezet pár év alatt regenerálja a szőrszemölcsöket, de eddig én egy ilyen esettel sem találkoztam.
Azon viszont elgondolkodtam, hogy mennyire lehet egészséges az ilyen erősségű fénysugárzás a hónalj illetve a lágyék részen lévő nyirokcsomók fölött, mely ki tudja mennyire van tényleg kontrollálva...
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmetikus-szakoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr481817494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása