feb
16

 Legyünk tinik vagy érettek, hölgyek vagy urak, manapság már kellemetlennek érzünk minden egyes szőrszálat magunkon. Eltávolításuk számtalan lehetősége közül, nézzük át melyiket is érdemes választanunk.

Nagyobb terület szőrtelenítésére legegyszerűbb megoldás a borotva. Könnyen és viszonylag olcsón beszerezhető - női vagy férfi verzióban egyaránt. A legpraktikusabbak a szappan vagy zselécsíkkal körülölelt pengék, melyekhez nem kell külön vásárolt hab vagy zselé. A borotva használatakor ügyeljünk a fertőzésveszélyre, ne használjuk soha közösen, ha mégis szükséges, akkor használata előtt és után fertőtlenítsük le a borotvát is és a leborotvált testrészt is. Borotválás után az érzékeny bőrűek használjanak fertőtlenítőt és babapopsi krémet, pl. neogranormont vagy bepanthent. Csökkenti az irritációt, nyugtat és hűsít.
(Az én jolly-jokerem az aftershave balzsam. Ez nem csak fertőtlenít, hanem ápol, hidratál és gyulladást csökkent, 'mindent az egyben'.)
Előnyei, hogy gyors megoldást kínál, bármilyen szőrhosszra használható és mivel leszedi a felső elhalt hámsejteket is a bőrről, így általában nincs utána szőrbenövési gond.
Hátránya, hogy sokszor már aznap este borostás a kezelt felület, irritációt okozhat, fertőzésveszélyes és ha nem vagyunk kellően ügyesek, könnyen megsérthetjük vele a bőr.

Otthoni megoldások között választhatunk szőrtelenítőkrémet is. Már az alacsonyabb árkategóriájú termékek is biztonságos, gyors megoldást nyújtanak, arra kell csak vigyázni, hogy legelső alkalommal mindenképpen végezzünk bőrtesztet, nehogy egy teljes testfelület lekenése után derüljön ki, hogy allergiásak vagyunk valamely összetevőjére.
A krém előnyei a biztonságos és gyors használat. Felkenése után a hatóidő leteltével, egyszerűen lemossuk a krémet a leoldott szőrszálakkal együtt. Hatása kicsit tartósabb mint a a borotváé, hiszen a krém „bekúszik” a bőr felső rétegébe, ott is oldva a keratint és éppen ezért roncsolva a szálakat, az nem erősödik.
Hátránya viszont, hogy allergizálhat, sokszor megmarja a bőrt is, mely így érzékennyé válhat és kivörösödhet.

 

 Az epilálógép nevével ellentétben igen elterjedt házi depiláló készülék. Ugyanis míg az epiláció végleges szőreltávolítást jelent, addig az epilálógép csak ideiglenesen távolítja el a szőrszálakat. Működésének lényege, hogy a gép fején lévő apró csipeszek húzzák ki egyenként a szőrszálakat a bőrből. Előnye, hogy nem kell megvárni míg hosszúra nő a szál, sőt hatékonyabb ha már az apró szálacskáknál elővesszük. Hátránya viszont hogy sokaknak nagyon fájdalmas (főleg magát kínozni nehezen áll neki az ember), sokáig tart és aki hajlamos rá, könnyen benőtt szőrszálak sokasága marad vissza utána. Ez utóbbi oka, hogy míg más eljárásoknál a felső hámréteget is leszedjük a szőrrel együtt, addig az epilálógép kizárólag a szőrszálakat távolítja el, ezzel nehezítve meg az új szálak kibújását a megvastagodott hámon át.

Legtartósabb megoldásként gyantát használhatunk. Kozmetikákban legelterjedtebb a görgős patronok használata, melyek különböző nagyságú fejeivel minden terület könnyen szőrteleníthető. Ennél talán bőrkímélőbb megoldás a hagyományoshoz hasonlóan konzervben melegíthető , spatulával kenhető és kézzel letéphető mesterséges gyanta, mely a hozzáadott hatóanyagoktól függően különböző színű lehet. A klorofillos zöld, az azulénes kékes, a titán-dioxidos rózsaszín, a levendulás lila, a shea-vajas vajszínű. Ezek mind gyulladáscsökkentő, ápoló összetevők, de szerepük inkább a gyanta állagának változatossá tételében rejlik. A több poranyag tartalmú kisebb hőfokon szilárdul, könnyen keményedik, használata nyári melegben ajánlott. Könnyen kiszedi az erősebb szőrszálakat is, mert erősen tapad, de ezáltal a bőrt is jobban megviseli letépése. Az olajosabb állagú gyanták lassabban száradnak, kevésbé tapadnak, ezáltal gyengédebben húzzák meg a bőrt, viszont az erős szőr ellenáll nekik. Sok fajta gyanta már házi használatra is könnyen beszerezhető, ám ez nagyon nagy körültekintést igényel. Házi alkalmazásánál ügyeljünk a megfelelő hőmérsékletre melegítésre, hiszen a túl forró gyantával komoly égési sérüléseket lehet okozni. Letépésnél feszítsük ki minél jobban a kezelt területet, hiszen egy könnyen nyúló bőrfelületnél nem csak a felső bőrréteg szedhetjük le, de komoly bevérzést okozhatunk. Egyszerre csak kis területet kenjünk be és próbáljuk meg határozott, gyors mozdulattal letépni. Ápolásra egyszerű hintőport is használhatunk, de gyantázás utáni ápolókészítményt, a gyantamaradékok leszedésére gyantalemosó olajokat is vehetünk.

Előnye a hosszú távú hatékonysága, hiszen ráérünk havonta egyszer alkalmazni. Hátránya viszont, hogy  nem lehet pár millis szőrnél alkalmazni, mindig meg kell várni, hogy nagyobbra nőjön.

Pár kósza szőrszálnál általában csipeszt használunk. Gyors, egyszerű, praktikus. Bármilyen területet csipeszelünk, előtte fertőtlenítsük, majd utána bőrnyugtató krémmel ápoljuk (bármilyen popsikenőcs megteszi). Szemöldök formázásánál ne szedjünk bele a vonalba, inkább pár hetente szakemberrel igazíttassunk meg. Bajusz és áll csipeszelésénél figyeljünk, hogy kizárólag csak a vastagabb, fekete szőrszálakat húzzuk ki
, mert a többi is megerősödhet a rossz kezelésről. A benőtt szálakat ne akarjuk minden áron kiszedni, kerüljük el a bőr bevérzését, esetleges felsebzését. Persze ezt is legjobb szakemberre bízni, hiszen senkinek nem áll kézre az saját arca.:)

Bármelyik eljárást választjuk, a végén ügyeljünk az utóápolásra. Fertőtlenítsünk, csökkentsük a gyulladást, előzzük meg a szőrbenövést. Ez utóbbi kezelése egyszerű: rendszeres bőrradírozás és hidratálás. Radírozni nem csak krémekkel lehet, egyszerű luffaszivacs használata fürdés közben vagy durva anyagú (pl. frottír) törölköző fürdés után is megteszi. A hónalj, az intim testfelületek bőre is igényli az ápolást, hidratálást, megfelelő kozmetikumokkal megelőzhetjük a szőrtüszőgyulladást.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy szőrtelenítés után az érzékeny bőrt legalább egy napig ne kenjük vérbőségfokozó krémekkel (pl. cellulitkrémek), ne menjünk szoláriumba (mert megéghet), ne menjünk szaunába, nyílt vízbe (a fertőzésveszély miatt) és ne fújjuk spray állagú vagy alkoholos izzadásgátlóval. Ajánlott még a fokozott izzadás elkerülése is, hiszen annak sótartalma kimarhatja a frissen szőrtelenített bőrt.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmetikus-szakoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr931764750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása