jan
31

A pattanás

Címkék: pattanás | Szerző: kozmetikus.szakoktato | 10:47 am

Legyen az ember tini vagy nyugdíjas, nő vagy férfi, a gyulladt kis piros puklik arcunkon nem feltétlenül a "zsíros" bőr következményei.

A klasszikus értelemben vett pattanás a szőrtüszőben ragadt faggyú kiürülését elősegítő gyulladás. Gondolom mindenki látott már a biológia könyvében kis rajzot a szőrtüsző kinézetéről, de azért leírom nagyjából miről is van szó. A bőrben csücsülő faggyú- és verejtékmirigyek a szőrtüszőkbe ürülnek, amin keresztül váladékuk kijut a bőrfelszínre. Normális esetben ez a folyamat eredményezi a bőr optimális pH-jú zsír- és savköpenyét. Ha a faggyú valamiért nem tud a felszínre ürülni, a bőr a benne ragadt faggyú gumócskát egy idő után nem kívánatosnak nyilvánítja és úgy dönt, hogy kilöki. Ezt a szervezet gyulladásos folyamattal próbálja megoldani (mint mikor szálka megy a bőr alá), duzzad, pirul, begennyesedik.

A gyulladt bőr számos okra vezethető vissza:

- Tinikorban és fiatal felnőtteknél legtöbbször a hormonális változás az. Mostanában egyre gyakoribb a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyásakor a hölgyeknél, hogy arcbőrük gyulladása talán még tinikorukban sem tapasztalt mértéket ölt. Ez nem jár mindig faggyú túltermeléssel, sokszor csak steril gyulladásokat okoz a kifejezetten nemi szervekhez tartozó területeken az arcon, mint pl. az állcsúcs és a két fül közti szakasz. Tinikorban a hormonokon kívül bakteriális felülfertőzés is ronthat a helyzeten, ami a nem megfelelő bőrápolás következménye is lehet. Ilyenkor egybefüggő lilás, gennyes gyulladásos területek jönnek létre, ún. aknék, melyek szakszerű kezelés nélkül, akár maradandó hegekkel gyógyulhatnak. Egy gondos kozmetikus az ilyen bőröket először bőrgyógyászhoz küldi, majd a már lement a gyulladás után lehet tisztítani, táplálni és rendbe hozni azt. Fontos dolog, hogy akármennyire is irtózik a kozmetikustól és bőrgyógyásztól a gyerkőc, problémás bőrét még idejében kezdjük kezeltetni, mert az akne nem csak maradandó esztétikai, hanem önértékelési problémákat is okozhat nála. Számtalan esetben tapasztaltam visszahúzódó, önbizalom hiányos fiataloknál, hogy bőrük javulásával párhuzamosan személyiségük is megváltozott, nyitottabbak, magabiztosabbak lettek.

- A gyulladt bőr másik gyakran tapasztalt oka a helytelen bőrápolás. Itt sokszor nem klasszikus értelemben vett pattanás alakul ki - tehát nem a faggyú az ami begyullad - , hanem az irritáció az oka a bőr steril gyulladásának. A számtalan kozmetikai termék közül nehéz kiválasztani a bőrnek leginkább megfelelőket és sokan abba a hibába esnek: száraznak titulált bőrüket túlzsírozzák vagy a zsírosnak nevezettet túlszárítják. Az általánosságban száraznak hívott bőrnek három fajtája lehet: az egyik a zsírhiányos, a másik a vízhiányos vagy a kettő keveréke. Alapvetően nem mindegy, hogy melyik kategóriába esik bőrünk, hiszen sokszor egy vízhiányos bőrnek untig elég, ha egyszerűen elkezdünk inni:) A lényeg, hogy bármilyen is legyen bőrünk, ha elkezdjük egy fókazsírt is megszégyenítően zsíros krémmel kenegetni, akkor a bőr úgy dönt, hogy ez bőven elég olaj neki és ő biza nem termel többet. Ugyanez vonatkozik a zsíros bőrre is, csak fordítva. Ha egy bőrt állandóan krémekkel, maszkokkal, tonikokkal szárítunk, mosunk, szappanozunk, szerencsétlen bőr, hogy ne veszítsen több vizet és zsírt, elkezd több faggyút termelni, hogy megállítsa a kiszáradás folyamatát. Legtöbb esetben elég a bőrt egy "sima" hidratáló krémmel kenni.

- A nem megfelelő táplálkozás is sokat ronthat bőrünkön. Kerüljük a zsíros. fűszeres ételeket, az olajos magvak túlzott fogyasztását, a zsíros sajtokat, az ízfokozóval ízesített rágcsákat, a cukrozott italokat, édességeket. Ha valaki evés-naplót vezet, melyben felírja mit fogyasztott aznap és megfigyeli bőre reakcióit, hamar kiderülhet mire érzékeny, így később könnyű elkerülni azon ételeket.
Az ivásról se feledkezzünk meg. A tiszta víz mindennél fontosabb, hiszen testünk 70%-a vízből áll, ha ezt nem frissítjük, pótoljuk, akkor a kiválasztást megnehezítjük, így a méreganyagok nem tudnak távozni a szervezetből,

- Külső hatások is előidézhetnek bőrgyulladást, például bizonyos foglalkozásoknál, melyeknél a dolgozó napja nagy részét légkondicionált vagy zsíros levegőjű helyiségben tölti. A zsír „betapasztja” a pórusokat, a légkondi viszont kiszárítja azt. Persze emiatt nem fogunk munkát váltani, ez evidens, de próbáljunk minél több időd tölteni tiszta szabad levegőn, amivel a bőrlégzést tudjuk elősegíteni és használjunk a körülményeknek megfelelő ápolószereket.

 Persze nem utolsó sorban említsük meg a stresszt is, mint divatos, de mégis valós okot. Manapság nem csak a felnőttek, hanem a diákok nagyon-nagy százaléka is túlhajtottan éli életét, hogy megfeleljen az elvárásoknak és ne maradjon le az őrült tempójú mindennapokban. A lassításra igenis szánni kell időt! Megfelelő mennyiségű alvással, egészséges táplálkozással, mozgással és kikapcsolódással regeneráljuk szervezetünket, még mielőtt az teljesen lemerülne. A betegségek, a bőrgyulladások, mind-mind a szervezet jelzései, figyeljünk oda rá!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmetikus-szakoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr271716472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása