jan
21

A bőrradírozás (angolul: peeling) a hám elszarusodó felső rétegének természetes leválását segíti. Heti egyszeri használatával megnöveljük a bőr felszívóképességét, elősegítjük természetes tisztulását, légzését, fokozzuk vérkeringését, sejtmegújulását és könnyebbé tesszük a professzionális arctisztítást. Rendszeres használata kifejezetten a száraz érdes és a zsíros fénylő bőrfelszínre ajánlott, mely bőrök láthatóan fellélegeznek és üdévé válnak egy alapos bőrradírozás után.
A peelingeknek három csoportját különböztetjük meg:

1, Mechanikai peelingek csoportjába tartozik minden olyan készítmény, amely hatását dörzsöléssel fejti ki. Hatóanyagai lehetnek cukor, finom tengeri homok, jojoba gyöngy, korpák, gyógynövények lisztjei vagy magok, maghéjak őrleményei. Használatuk egyszerű, felkenjük a letisztított arca és apró körkörös mozdulatokkal pár percen keresztül végigdörzsöljük vele arcunkat a fül irányába (homlokon lefelé kifelé, állon felfelé kifelé). Lemosására vizes szivacsot ajánlok, mert az maradéktalanul eltávolítja a dörzsanyagokat. Irritált, gyulladt bőrökre és a szemkörnyék érzékeny bőrének radírozására ne használjuk!
Mechanikai radírok közé sorolhatjuk még a luffa-szivacsos vagy a kis kefés dörzsiket is, melyek használatakor is ügyeljünk a körkörös mozdulatokra és a bőr kifeszítésére!
(Én személy szerint nem voltam a magőrleményt tartalmazó bőrradír híve, mert ilyenkor mindig elképzeltem amint otthon töröm a diót, amit akármilyen apróra török, a törmelék darabjainak széle mindig éles lesz (amik dörzsölés közben mikrosérülesek okoznak). Ám szerencsére már olyan magőrlő és finomító technikákkal dolgoznak, amely életlen magtörmeléket eredményez, így kerülve el a bőr sérüléseit használata közben.)

2, Kémiai peelingek közé tartozik minden olyan bőrradír, mely hámoldásra alkalmas savat tartalmaz. Ezek lehetnek pl. gyümölcssavak (AHA), tejsav, szalicilsav. Ezek olyan optimális pH értéken dolgoznak, mely nem engedi lemarni a bőrt. Általában könnyen, vékonyan kenhetők, mert hatásukat nem befolyásolja a felvitt krémmennyiség. Használati utasítástól függően a hatóidő letelte (száradás) után lemoshatók, letörölhetők vagy ledörzsölhetők.
(Egyszerű használatuk miatt nálam előnyt élveznek a többi radírral szemben. Csak felken és lemos. Minek bonyolítani!?:)...)

3, Biológiai peelingnek nevezzük az enzimes hatáson alapuló készítményeket. Bőrbarát enzimeket tartalmaznak, melyek oldják és puhítják a hámot. Általában folyadék formájában kaphatóak, hatóidejük pár perctől kezdve akár fél óráig is tarthat. A kúraszerű téli bőrhámlasztásra még a legérzékenyebb alipikus vagy rosacheás bőrökre is használható.

Bármilyen bőrradírt választunk, használata után a maradéktalan eltávolítás és az optimális pH visszaállítása érdekében tonikot is alkalmazzunk.
Ne vigyük túlzásba a peelingezést! A hosszan tartó heti egy alkalomnál sűrűbb radírozás bőrünket érzékennyé, védtelenné teszi, mellyel hámlasztási célunkkal ellenkező reakciót kiváltva, a védelmi funkció bőrünket még több szaru termelésére ösztönzi.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmetikus-szakoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr401690397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása